dziennik 2025-07-04 04:25
leże w łóżku na Lido w Wenecji. Uciekliśmy z Toskani, fala upałów w wynajętym mieszkaniu bez klimatyzacji, nas wykończyła. Jutro przelatuję do Francji. Tam też będzie gorąco. Nie ma się gdzie uktyć, przecież to moje wakacje! Muszę odpocząć! Czeka mnie wydaje się naprawdę trudny rok.
przeglądam notatki. Usuwam co nie potrzebne. 14 grudnia 2014 roku taki wpis. Zdumienie moje nie ma granic. Usuwam. Wklejam Wam.
Bigos pieczony o wyjątkowo bogatym smaku (i prawie bez tłuszczu!)
1 kg kiszonej kapusty
30 dag pieczonej lub gotowanej szynki
30 dag mocno wędzonej kiełbasy dobrej jakości
2 upieczone udka kurczaka
1 spora cebula
1 słodkie jabłko
duża garść suszonych grzybów – najlepiej borowików
garść suszonych śliwek
3/4 szklanki półsłodkiego czerwonego wina
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren jałowca
5 liści laurowych
świeżo zmielony czarny pieprz
sól (ale może okazać się niepotrzebna)
- Grzyby zalej w rondelku szklanką wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10-15 minut na średnim ogniu, aż zmiękną.
- Kiełbasę pokrój na półplasterki o grubości około 1 cm. Szynkę pokrój na plastry, następnie palcami porwij na kawałki „na jeden kęs”. Z udek usuń kości, następnie mięso podziel na niezbyt małe kawałki. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój na drobną kostkę.
- Spróbuj kapusty – jeśli jest bardzo kwaśna, wypłucz ją kilka razy pod bieżącą wodą. Przełóż do dużego, żaroodpornego garnka (lub naczynia, które ma pokrywkę). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i rozgniecione ziarna jałowca.
- Rozgrzej dużą patelnię, wrzuć na nią kiełbasę i cały czas mieszając praż, aż zacznie się rumienić, dodaj cebulę i szynkę (i, jeśli kiełbasa była chuda, łyżkę oleju). Smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając. Cebula powinna się zeszklić, a szynka i kiełbasa „złapać” przypieczony kolor.
- Wszystko przełóż do garnka z kapustą, dodaj mięso z kurczaka, śliwki, grzyby wraz z wodą, w której się gotowały, kawałki jabłka oraz wino. Wymieszaj. Przykryj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piecz 4 godziny. W połowie pieczenia bigos wymieszaj.
- Po upieczeniu spróbuj, być może uznasz, że należy bigos nieco posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Bigos jest wyśmienity od razu po upieczeniu 🙂 Najlepiej smakuje z kromką chleba na prawdziwym zakwasie.